Nagalm als akoestisch probleem

Naadloze akoestische plafonds

Volledig plan op maat

Volledige installatie van A tot Z

Home » Akoestische problemen

Bent u bekend met mogelijke akoestische problemen? Wij vertellen u er graag meer over. Bovendien helpen wij u aan de oplossing. Als u spreekt over een slechte akoestiek, dan staat dat altijd in relatie tot de functie van die ruimte. De vraag is hoe men de nagalm kan verminderen en de akoestiek kan verbeteren; ofwel hoe gaat u akoestische problemen te lijf?

akoestiek verbeteren
akoestisch plafond

Nagalmtijd is een van de grootste akoestische problemen

Een ruimte met veel nagalm of een lange nagalmtijd is niet geschikt om te vergaderen. Een concertzaal waar het geluid voortdurend weerkaatst, is niet geschikt om te luisteren naar De vier jaargetijden van Vivaldi. Maar ook in huis komen dergelijke akoestische problemen regelmatig voor. Het gebruik van veel harde materialen en grote, harde oppervlakken zorgen voor veel nagalm doordat het geluid wordt weerkaatst en er geen geluidsabsorptie optreedt. Hinderlijke nagalm komt ook voor in andere omgevingen zoals productieruimten, kantoren en zwembaden. Kortom, een akoestisch probleem hangt samen met de functie van de ruimte.

Akoestiek verbeteren: wanneer wel en wanneer niet

Voor een collegezaal gelden andere akoestische voorwaarden dan voor een zwembad. De akoestiek in een collegezaal moet zodanig zijn dat u elkaar op praatniveau kunt verstaan. Nagalm is in dit geval niet wenselijk; de akoestiek in een publiek zwembad hoeft deze kwaliteiten echter niet te hebben.

In de ene situatie wilt u de akoestiek verbeteren en de nagalmtijd verkorten, in de andere situatie is er geen noodzaak voor en is er derhalve geen sprake van een akoestiek probleem. Als het geluid bijvoorbeeld door harde en gladden wanden en plafonds veelvuldig wordt teruggekaatst, duurt het even voordat het geluid verdwijnt. En dat is niet alleen voor de spreker hinderlijk, maar ook voor de toehoorders. In oude kerkgebouwen worden een nagalm en langere nagalmtijd veel meer geaccepteerd. Kerken zijn immers zogenaamde stiltegebouwen. Anders wordt het als deze kerken, zoals steeds vaker gebeurt, een nieuwe functie krijgen (herbestemming), bijvoorbeeld als winkel of expositieruimte. Dan wordt een nagalm plotseling hinderlijk en heeft u een akoestisch probleem.

Akoestische problemen? Los ze op!

Als de ruimte verandert, dan wordt de akoestische beleving anders, waardoor er in sommige gevallen geluidsabsorberende maatregelen moeten worden getroffen. Het luistert vaak nauw om de akoestiek te verbeteren en daarom gaan we bij Pennings Akoestisch Afbouwen altijd op zoek naar de beste oplossing voor uw akoestisch probleem. Grofweg wordt een slechte akoestiek opgelost door de nagalmtijd te verkorten, de geluidsabsorptie te verhogen en geluidsoverlast te verminderen.

Vraag informatie over akoestische problemen op

Wilt u graag meer te weten komen over het verbeteren van de akoestiek en hoe we dat bij Pennings Akoestisch Afbouwen in Rosmalen, regio Den Bosch, aanpakken? Wij geven u graag – geheel vrijblijvend – advies en informatie over onze diensten. Kom met ons in contact door te bellen naar 073 – 6910527 of een e-mail te sturen naar info@penningsgroep.com.